Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
esimou@uniwa.gr
213-2010391
Λεωφ. Αλεξάνδρας 196
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Επικοινωνίας και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη Δημόσια Υγεία
Έφη Σίμου είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας με κατεύθυνση την αναπαράσταση των κινδύνων υγείας στα ΜΜΕ (Ph.D, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), μεταπτυχιακών τίτλων στην Επιδημιολογία, (MSc, London School of Hygiene and Tropical Medicine) στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (dipl, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και βασικών σπουδών στην Επικοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Bsc, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και στη Δημόσια και Κοινοτική Υγεία (Bsc, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας TEI Αθήνας). Τμήμα των σπουδών της, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υποτροφιών του ΙΚΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Μεταξύ άλλων έχει εργαστεί στο Υπουργείο Υγείας ως επιστημονικός συνεργάτης Υπουργών Υγείας σε θέματα Δημόσιας Υγείας, στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης προγραμμάτων αξιολόγησης υπηρεσιών υγείας και στο εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Κίνδυνος και Δημόσια Υγεία», «Αποφασίζουμε Μαζί: Η Συμμετοχή των Ασθενών στη Λήψη Αποφάσεων για την Υγεία» και «Επικοινωνία Γιατρού- Ασθενούς: Ένας Πρακτικός Οδηγός Δεξιοτήτων Επικοινωνίας».
Έχει επίσης συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων και άρθρων στα γνωστικά αντικείμενα, των δεικτών υγείας και υπηρεσιών υγείας, του προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου, της ταξιδιωτικής ιατρικής, της πρωτογενούς πρόληψης, της επίδρασης της οικονομικής κρίσης στην υγεία και της επικοινωνίας στον τομέα της υγείας. Διετέλεσε συντονίστρια και συγγραφέας των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τη Δημόσια Υγεία 2008-2012 και έχει συμμετάσχει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την επιστημονική εποπτεία του Υγειονομικού Χάρτη, καθώς και κοινωνικών εκστρατειών πρόληψης που υλοποιήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας.
Έχει διατελέσει πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου: «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία» (2013) και του συνεδρίου 2nd European Risk Summit: Risk communication Principles – Practices -Tools, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας σε συνεργασία με το King’s College of London (2014), καθώς και πλήθους σεμιναρίων με αντικείμενο την επικοινωνία γιατρού- ασθενούς.
Στο πλαίσιο της κοινωνικής–εθελοντικής της δράσης, οργάνωσε και συμμετείχε σε εθελοντικά προγράμματα στον τομέα της πρόληψης, της προαγωγής υγείας και της υγείας των γυναικών. Στο διάστημα 2004 έως το 2014 ανέπτυξε με βάση ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες και υλοποίησε σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων του νοσοκομείου και την επιστημονική εποπτεία του ακτινολογικού τομέα του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Αγ. Ανάργυροι», το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Πληθυσμιακού Ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, στο πλαίσιο του οποίου είχαν πραγματοποιηθεί έως το 2014, 40.000 δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες, κυρίως άπορες και ανασφάλιστες, καθώς και κύκλος επιμορφωτικών σεμιναρίων και ενημερωτικού υλικού για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Το 2017 ίδρυσε μαζί με ομάδα επιστημόνων υγείας το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ, ( μη κερδοσκοπικός οργανισμός) το οποίο στα δυο πρώτα χρόνια δράσης του ανέπτυξε εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης για την συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων και την επικοινωνία γιατρού- ασθενούς «medandme»